Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turistický ruch

29. 3. 2019

Co musíte vidět ve městě na solné stezce

 

Pěkný výhled na město se otvírá z věže kostela sv. Jakuba; uvidíte odtud dochované hradby s dvojitou vstupní bránou a parkánem, radnici i domy kolem hlavního náměstí. V jednom z nich sídlí Muzeum české loutky a cirkusu, v dalším Prachatické muzeum. Vedle tradiční historické expozice si zaslouží pozornost zejména moderně pojatá část s atraktivním modelem středověkého města a figurínami v životní velikosti, které na nádvoří muzea názorně předvádějí život na Zlaté stezce.
 

Koho byste měli znát z prachatické historie

 

Svatý Jan Nepomuk Neumann (1811–1860), dítě nadané a hloubavé, které se vyhýbalo všem nezbednostem svých spolužáků – tak charakterizovali syna prachatického punčocháře jeho první učitelé. Kdo tehdy mohl tušit, že nadané dítko vystuduje na duchovního a posléze odjede do Ameriky, kde se stane nejenom biskupem ve Filadelfii, ale také prvním americkým svatým? Svatořečen byl v roce 1977 papežem Pavlem VI.
 

Cestovatelská potěšení Prachatic a okolí

 

V Prachaticích si ještě můžete prohlédnout Muzeum krajky nebo některou z výstav, které pořádá galerie Dolní brána. Několik oblíbených výletních tras vede k rozhledně na Libín; jednou z nich je křížová cesta s kaplí sv. Filipa Neri, patrona humoristů. Kousek od rozhledny můžete vyzkoušet své dovednosti v lanovém centru, jehož součástí je i lanový park pro nejmenší, odměnou za vynaloženou námahu pak může být návštěva letního koupaliště Hulák.